Prosinový Tchaj-ťi seminář slovy Petra Donáta

0
7

Podle slov trenéra Petra Donáta odcházeli z posledního letošního Tchaj-ťi semináře, který se konal v Taiji Akademii v sobotu 12. prosince, studenti spokojení. V malé skupince měli dostatek prostoru, aby si opravili individuální držení těla, správné postoje i techniku navíjení. Opět si uvědomili, že jen správně zvládnuté statické Wu-ťi je dovede k pokroku při cvičení sestav Tchaj-ťi.

Po opravě základních cvičení následovalo prohlubování forem ze sestavy Lao-ťia ji-lu. Studenti se zajímali o navíjení a práci s vnitřní silou, ale také o praktické aplikace. Závěrečné povídání patřilo metodice tréninku Tchaj-ťi čchüan. Jak si v závislosti na pokročilosti, časových možnostech a osobních ambicích vytvořit vlastní tréninkový plán.

Zajímalo mě, jak uplynulý seminář probíhal a co konkrétního si z něj studenti odnesli. Po jeho skončení jsem proto zpovídala staršího instruktora Taiji Akademie Petra Donáta:

 

Petra z webuPetře, kvalita cvičení studenta se může rychle zlepšit, pokud si uvědomí, jaké chyby dělá a dokáže je odstranit. Co nejčastěji studentům opravuješ?

Nejčastější chyby jsou ve vytvoření celkové konstrukce těla. Pozice nohou jsou u většiny našich studentů celkem v pořádku, rezervy jsou v horní části. Na semináři jsme se učili nejprve vytvořit spravné obloukové držení každé části těla, tak aby naše pozice nebyly ani ochablé, ani přepjaté. Takto vzniká pruživá energie pcheng. Stejné principy se projevují i v pohybu. Pokud je pozice spravně, můžeme se učit, jak vést sílu navíjení hedvábného vlákna. V praxi to znamená, že základní kruhy navíjení nejprve rozdělíme na jednotlivé pozice, ty opravíme a opět spojíme dohromady. Záměrem je pochopit, že síla v Tchaj-ťi čchüan je nejprve generována v nohách a pak vedena celým tělem až do rukou, do jejích konečků, prstů.

 

Proč vlastně zařazovat základní cvičení do tréninku?

Relativně jednoduchá základní cvičení slouží jako zpětná vazba v praxi. Žáci si uvědomí, do jaké míry se jim vedení síly a otáčení daří a naučí se korigovat sami sebe. Tématem semináře bylo porozumění tomu, že pokud opravíme problém hned u kořene, změní se i způsob cvičení sestavy a odstraní se zažité chyby. Proto nejsou základní cvičení jen pro začátečníky, ale měla by zůstat základem tréninku i v dalších letech.

 

Které formy jste probírali a na co je potřeba se v nich soustředit?

Probrali jsme celou sestavu 13 forem, neboť tvoří v podstatě polovinu sestavy Lao-ťia ji-lu. S pokročilejšími studenty i několik dalších forem ze sestavy Lao-ťia ji-lu, např. Poplácání koně, Překročení tygra a Otočit se a kopnout lotosový kop.
Snažil jsem se, aby studenti pochopili opakující se pozice i způsoby navíjení v jednotlivých formách. Formy nejsou ve skutečnosti složité. Záleží ale na našich základních dovednostech a jejich trpělivém opakování. Jak se říká v Číně – „Když je princip správný, technika se objeví“.

 

Tchaj-ťi se rodí z Wu-ťi. Wu-ťi je pohyb uvnitř klidu a Tchaj-ťi je klid uvnitř pohybu.

 

K základním dovednostem patří i statická cvičení, tzv. čan čuang?

Ano, statická cvičení (čan čuang, tj. kung sloupu) mají pro praxi Tchaj-ťi čchüan velký význam. Důležitý je záměr, práce mysli, jak pro formování správného držení těla, tak pro poměr napětí a uvolnění. Samostatnou kapitolou je i správná technika dýchání. Je třeba si uvědomit, že Tchaj-ťi se rodí z Wu-ťi. Wu-ťi je pohyb uvnitř klidu a Tchaj-ťi je klid uvnitř pohybu.

 

Jak rychle dochází k posunu a zlepšení studenta?

Zlepšení kvality cvičení je na každém vidět již v průběhu semináře, díky osobním opravám a intenzivnímu cvičení pod vedením učitele. Na lidech, kteří cvičí déle a chodí pravidelně, jsou vidět i trvalejší pokroky.

Na závěr tedy příznivá zpráva pro všechny, kteří hledají cestu, jak zapracovat na svém Tchaj-ťi čchüan. Důležitá je trpělivost, pokora přiznat si své chyby a snaha pracovat na jejich odstranění.

 

Petře děkuji a přeji, aby se tví studenti stále zlepšovali.
Alena Koutecká