Vánoční Čchi-kung při svíčkách

0
4

Poslední pátek před vánocemi nás Radek Kolář pozval stejně jako každý rok na vánoční cvičení při svíčkách. Přišlo tolik lidí, že velký sál Taiji Akademie pomalu nestačil a při rozpažení jste téměř „hladili“ souseda. Ztemnělý sál osvícený spoustou svíček navodil krásnou sváteční atmosféru.

taichi-vanoce2015-03

Postáli jsme ve Wu-ťi a zklidnili dech i mysl. Radek hlavně pro nováčky a hosty vysvětlil správné držení těla v základním postoji a správný způsob dýchání. Co nejklidněji a nejpomaleji, jako když člověk usíná.

Zkusili jsme takto dýchat i v sedě a někteří opravdu téměř usnuli :D. Při Wu-ťi se musí uvolnit tělo, mysl však musí zůstat bdělá – být tady a teď. Nejlepší způsob, jak to dokázat, je počítat nádechy a výdechy. taichi-vanoce2015-02V průběhu večera jsme se naučili dva cviky ze sestavy Tchaj-ťi Čchi-kung a zkusili společně navíjet hedvábné vlákno.

Smyslem cvičení Čchi-kung je rozhýbat čchi v celém těle. Když se čchi hýbe, nerovnováhy a blokády vznikající neustále v těle se samy odstraňují. Tělo se samo uzdravuje. Nehybná čchi způsobí nemoc. Tělo se při hlubokém dýchání čistí, neboť vdechujeme čistou čchi a vydechujeme nečistou.

Dozvěděli jsme se, že Čchi-kung i Tchaj-ťi bychom měli cvičit venku nebo alespoň při otevřeném okně za každého počasí. V zimě čchi proniká do hloubky a vyživuje kosti, v létě proudí při povrchu těla a zlepšuje naší imunitu. Cvičení Čchi-kung patří do Jang Šeng Fa, což znamená „péče o zdravé tělo“. Jak Radek řekl, je to vlastně 4. důchodový pilíř, do kterého bychom měli začít střádat co nejdříve.

Všichni rádi zůstali, i když se cvičení protáhlo přes plánovaný čas. Ze sálu dýchala pohoda, klid a spokojenost. Radkovi patří velký dík za příjemné zastavení v předvánočním čase.

Věra Palacká

 

Těšíme se na vás při letošním Cvičení při svíčkách