Ohlédnutí za létem na Talavanu

0
35

Pobyty na Talavanu jsou pro mě jako kruhy při navíjení hedvábného vlákna. Zatímco nezasvěcenému pozorovateli se mohou zdát všechny podobné, ve skutečnosti je každý z nich zcela jedinečnou příležitostí na něčem zapracovat, na něco nového přijít a nebo si prostě „jen“ odpočinout, nabrat energii a užívat si radost ze cvičení.

TalavanNěkteré rysy mají všechny talavanské semináře společné. O těch již bylo psáno mnohokrát – nerušený prostor na cvičení, příroda, rodinná atmosféra, výtečná kuchyně, domácí prostředí, pohoda. To všechno vytváří rámec, který je už sám o sobě dobrým důvodem opakovaně se vracet.

A pak jsou další věci, které tak předvídatelné nejsou a jejichž různorodé kombinace způsobují, že každý pobyt je jedinečný a přináší jiné prožitky – zajímavá setkání, nové poznatky, momenty, kdy do sebe něco zapadne, inspirace nejen pro cvičení…

 

Tchaj-ťi zůstávalo ústředním motivem při výuce, samostatném cvičení i ve volném čase.

 

Pobyt 74 forem byl vesměs setkáním se známými tvářemi z Taiji Akademie či předchozích pobytů. Pro mnohé z nich se Tchaj-ťi stalo důležitou součástí života, a tak i ve chvílích, kdy neprobíhala výuka s Radkem (Kolářem), zůstávalo povětšinou ústředním motivem – ať už ve formě samostatného cvičení, vyprávění, sdílení zkušeností, nebo třeba sledování videí.

TalavanPři společném cvičení byla samozřejmě hlavním tématem sestava Lao-ťia ji-lu. Na jedné straně zdokonalování jednotlivých forem, jejich aplikace, procvičování principů, které se prolínají celou sestavou. Na druhé straně výuka nových forem pro ty z nás, kteří ještě necvičí celou sestavu. Doplňkově jsme se věnovali tchuej-šou a někdo i sestavě Dělové pěsti.

Na týden věnovaný sestavě 13 forem naopak přijela řada lidí, kteří Tchaj-ťi teprve objevují. Šest z jedenácti účastníků se sestavou 13 forem začínalo, pro některé byl pobyt dokonce úplně prvním seznámením s Čchen Tchaj-ťi čchüan. Kromě výuky sestavy jsme se podrobně věnovali základním dovednostem, což ocenili i ti, kteří již cvičí celou sestavu.

TalavanVšichni udělali velký kus práce. Na konci kurzu dokázali všichni začínající zacvičit kompletní sestavu Navíjení hedvábného vlákna a 13 forem do čtyř směrů. Ti, kteří již cvičili 13 nebo 74 forem, si zpřesnili jednotlivé formy, lépe porozuměli tomu, jak jsou na různých místech sestavy aplikovány základní principy, a posunuli své cvičení zase o kousek dál.

Za oba pobyty patří poděkování jak Radkovi a Veronice, díky kterým máme tuto skvělou příležitost vystoupit z každodenního koloběhu, tak i účastníkům, kteří vytvořili nezaměnitelnou atmosféru.

Lucie Urbanová