Letní „třináctka“ na Talavanu

0
42

V posledním červencovém týdnu se na Talavanu sešli lidé, kteří se chtěli zaměřit na základy Čchen Tchaj-ťi čchüan – Navíjení hedvábného vlákna a sestavu 13 forem Lao-ťia ji-lu. Vedle začátečníků a studentů z kurzů 13 forem přijel i Michal, pokročilejší student sestavy 74 forem. Opakovaný návrat k základům totiž zlepšuje dovednosti, které pak využíváme při cvičení všech sestav. A jak na tento týden vzpomíná?

 

Poslední týden v červenci se na Talavanu konal seminář zaměřený na sestavu 13 forem. Prakticky jsme probrali první půlku sestavy, kde jsme se důkladně věnovali jednotlivým formám. Pro někoho byly úplně nové, jiní si je zpřesnili a další se zase naučili do nich dát větší plynulost. Poslední dva dny jsme pak zkoušeli začátek sestavy s tyčí, což byla po předcházejícím „drilu“ pro většinu přítomných velká zábava. 

Počasí nám vyloženě přálo, žádná vedra se nekonala a pršelo většinou jen v noci. Naším jediným problémem tak byly naše vlastní nohy, které nepřestávaly bolet po celý týden :-). Ve chvílích nejtěžších jsme se ale mohli těšit, že po tréninku opět zasedneme ke stolu a necháme se unášet tisícem chutí v jídle, které nám připravila Veronika. 

Proti bolavým nohám též pomáhalo, že se sešla parta skvělých lidí. Hodně jsme se za ten týden nasmáli, popovídali, chodili se koupat a na procházky, hráli společenské hry. Zkrátka krásná aktivní dovolená s přáteli. Večer jsme pak poslouchali Radkovo vyprávění z cest do Číny a o taiji, četli si z povídek o kungfu mistrech ze Shaolinu, nebo se dívali na filmy. 

Poslední den nám Radek (jako obvykle) každému řekl, na co by se nyní měl ve svém cvičení zaměřit, aby se rychle zlepšoval. Též nás natočil na kameru a večer pak pořízené záběry pouštěl a názorně nám ukazoval, kde děláme chyby. I když se toho mnozí (včetně mě) obávali, nakonec to byla legrace :-). Vidět se při cvičení je velmi poučné. 

Co říci nakonec? Budu se těšit, že se na podzim opět sejdeme na stejném místě a ve stejné sestavě, jak jsme se domluvili. 

 

Michal Tvrdík

 

Termíny podzimních pobytů na Talavanu najdete ZDE…