Home Taiji Akademie Leden v Taiji Akademii

Leden v Taiji Akademii

0
Leden v Taiji Akademii

První měsíc nového roku uběhl jako voda. Podívejme se spolu na to, co všechno jsme pro vás v lednu v Taiji Akademii připravili.

 

Ochutnávka archivního Puerhu Wang

červený čajV pátek 15. ledna se uskutečnilo také první letošní setkání u čaje. Dvanáct milovníků čaje si vychutnalo kvalitní sypaný archivní Puerh Wang. Tento velice silný, avšak jemný čaj podpořil uvolněnou atmosféru, která panovala v malém sále Akademie. Možná i díky tomu, že většina zúčastněných patřila do okruhu pravidelných návštěvníků čajových večerů.

Název Puerh se používá pro označení tmavých čajů (hei cha/chej čcha), pěstovaných v čínské provincii Yunnan (Jün-nan). Pchu-er je rovněž okresní město v této provincii, kde se čaj zpracovává a podle něhož je pravděpodobně pojmenován.

Puerh se až na výjimky vyrábí z jednoho druhu čajového keře, ta-jie, což v doslovném překladu znamená „velký list“. Čajové lístky se sbírají na jaře ručně a jsou speciálním způsobem dodatečně fermentovány.

Na rozdíl od normálního černého (červeného) čaje je tmavý Puerh tmavší a při delším louhování dostává temnou, zcela neprůhlednou barvu lehce připomínající černou kávu. Chuť Puerhu je velmi pestrá a záleží na způsobu přípravy a kvalitě samotného čaje. Obecně platí: “Čím starší, tím jemnější chuť. A čím delší doba louhování, tím hrubší a zemitější chuť.“ Kvalitní tmavý Puerh voní velmi specificky, nasládle, zatímco nekvalitní sorty jsou hrubší, zemitější.

 

Sobotní seminář Tchaj-ťi (23. ledna)

Seminář-12-2015-upravenáLetošní úvodní výukový seminář Tchaj-ťi pod vedením Petra Donáta přinesl kromě praktického procvičování základních dovedností a sestav také možnost prohloubit si teoretické znalosti bojového umění a vstřebat řadu nových poznatků.

Tak například, správné rozcvičení před samotným tréninkem sestav by mělo patřit k základním návykům studentů Tchaj-ťi. Úvodní část ranního i odpoledního bloku proto Petr věnoval společnému procházení sestavy Čchi-kung a navíjení hedvábného vlákna. Jednoduchá základní cvičení rozproudí čchi v organismu a student se může lépe soustředit na správnou techniku břišního dýchání i přesnost kroužení. Dodržování těchto principů a pravidel přispívá k udržení a obnovení zdraví.

Jádrem výuky byla sestava 74 forem Lao-ťia ji-lu, méně pokročilí procvičovali kratší sestavu 13 forem. Cílem počátečního souvislého cvičení sestav (5x 74 forem a 3x 13 forem) bylo zlepšit kondici, vytrvalost, ale také rozvíjet plynulost navíjení a v neposlední řadě propojit pohyb s dechem. Další část tréninku patřila upřesňování forem a některých pohybů ve skupinách podle pokročilosti.

Protože se nacházíme uprostřed zimy, kdy je organismus člověk na energetickém minimu, zmínil se Petr Donát také o tom, jaký rytmus cvičení a života je vhodné v tomto období zvolit. Velmi důležité je chránit a shromažďovat svou energii čchi − vhodnou stravou, dostatkem spánku a také pravidelným Čchi-kungem.

 

vyroci2016Těšíme se na vás při některé z následujících akcí a srdečně vás zveme na oslavu 15 let trvání Taiji Akademie. Kalendář nejbližších akcí naleznete zde …

 

V lednu se velmi rychle naplnily oba nové středeční kurzy Čchi-kung. Proto jsme pro vás v únoru otevřeli další:

Můžete se přihlásit také do nového úvodního kurzu, který bude probíhat v úterý od 20 hod. (od 23. února).

Alena Koutecká, Taiji Akademie