Taiji Akademie podávala Gaba Woolong
Po zalití čajových lístků prostoupila v pátek malý sál Taiji Akademie, dočasně přestrojený za čajovnu, jemná máslová vůně. Petr Donát nám přinesl ochutnat Gaba Woolong, polozelený čaj stejné máslové chuťi.
V Japonsku se čaj Gaba vyrábí ve formě zeleného čaje. Na Tchaj-wanu je zpracováván do podoby woolongu, který je více fermentovaný a má listy zabarvené do měděné barvy. Zelenou variantu Gaba produkují na Tchaj-wanu pouze některé zahrady, protože je složitější na zpracování.
Gaba slouží k prevenci rakoviny, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a má řadu dalších blahodárných účinků.
Speciální techniku výroby tohoto čaje objevil v roce 1987 Dr. Tsushida, když zkoumal metody uchování potravin přírodními metodami. Listy čajovníku se při ní upravují působením dusíku. Takto vyrobený čaj obsahuje nejméně 150 mg látky Gaba (tj. kyseliny gamma-aminomáselné) na 100 g čaje.
Látky obsažené v Gaba čaji mají velmi příznivý účinek na lidský organismus. Kromě kyseliny gamma-aminomáselné, která ovlivňuje psychiku člověka, se čaj může pochlubit největším obsahem antioxidantů. Nálev je vhodný jako prostředek při prevenci rakoviny, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby. Zlepšuje metabolismus, snižuje hladinu cukru v krvi, snižuje krevní tlak a chrání ledviny a játra. Jeho popíjení navozuje pocit klidu, pomáhá zvládat úzkostné stavy, dlouhodobě zlepšuje koncentraci a prokrvuje mozek.