Zhu Xiang Hua (2. díl)

0
7
Zhu Xianghua

Pokračování rozhovoru s Zhu Xiang Huou [Ču Siang-chuou], nejmladším synem Mistra Zhu Tiancaie [Ču Tchien-cchaje]. V úvodní části vyprávěl Xiang Hua o svém dětství s Tchaj-ťi a o studiu na sportovní škole v Chengzhou [Čcheng-čou]. Ve druhém díle se dozvíte o tom, proč se rozhodl tradici Tchaj-ťi šířit stejně jako otec, proč se vrátil do rodné vesnice Chenjiagou [Čchen-ťia-kou] nebo jak rozdílně vnímají podle jeho názoru cvičení čínští a evropští studenti.  

 

Proč jsi začal s Tchaj-ťi ? A co tě u něj tak dlouhou dobu drží?

XianghuaNěkdy neexistuje důvod proč. Pokud bych to měl pojmenovat, bylo to asi kvůli rodině, otci, který se Tchaj-ťi věnoval celý život, tradici. V Chenjiagou, ve kterém jsem vyrůstal, cvičili všichni, tak jsem cvičil i já.

Jako malý jsem moc nepřemýšlel, proč tak dlouho a tvrdě trénuji, prostě jsem to dělal. A nikdy mě nenapadlo, že bych měl přestat, byl to můj život.

A proč jsem u Tchaj-ťi zůstal? Za prvé jsem ho studoval od malička. Byla to jediná věc, kterou jsem uměl a nic jsem nedělal takhle dlouho jako Tchaj-ťi.

A taky rád učím. Nebaví mě něco řídit. Když učím a studenti mi rozumí, cvičí a zlepšují se, jsou šťastní a pak jsem šťastný taky. Proto jsem si vybral Tchaj-ťi jako povolání a zůstal jsem u něj.

 

Použil jsi někdy Tchaj-ťi ve skutečném boji?

Jako mladý, když jsem studoval ve Wenxianu [Wen-sienu], jsme občas s ostatními studenty chodili do města. Někdy jsme se prali, jako všichni kluci, a já často vyhrával.

Díky studiu bojového umění jsem byl rychlejší, pohotovější a silnější, měl jsem více zkušeností. Dnes už se neperu (směje se). Souvisí to s tím, jak člověk stárne a uklidňuje se.

 

Jaký je podle tebe největší rozdíl mezi čínskými a evropskými studenty?

V Evropě jsou lidé na začátku studia lepší než Číňané. Je to dáno tím, že první rok dva Evropané více cvičí a méně přemýšlejí. Proto jsou lepší. Jeden pohyb trénují delší dobu, jsou přesnější a důslednější. Číňané pohyby od začátku lépe chápou, proto chtějí hned rychle postupovat. Pohyby netrénují dostatečně dlouho a nejsou tak přesní.

 

Číňané bojovému umění přirozeně rozumějí. Je to dáno kulturou, jazykem, prostředím. Evropané jsou zase přesnější a důslednější.

 

XianghuaAle po dvou třech letech se každý ve vnějších pohybech zlepší, je schopný se je navenek naučit. A tehdy začnou být lepší Číňané, protože pohybům musíte rozumět. A Číňané vědí proč. Je to dáno, kulturou, jazykem, my prostě bojovému umění rozumíme.

Je to stejné jako s fotbalem. Jsme velká země. Proč se v Číně nenajde pouhých 11 lidí, kteří by uměli kopat stejně dobře jako v každé evropské zemi, kde to dokáží všichni? Prostě proto, že v Evropě je fotbal součástí kulturní tradice.

 

Jak můžeme tedy my „nečíňané“ zlepšovat své Tchaj-ťi?

Nemusí to představovat velký problém. Potřebujete více pochopit podstatu bojového umění, porozumět tomu, jak správně trénovat, abyste se ho dobře naučili. Je rozdíl, jestli chcete studovat týden, měsíc, rok nebo déle. Záleží na tom, jestli jste dítě, mladý člověk nebo starší cvičenec. Každý se potřebuje zaměřit na něco jiného.

Také byste měli cvičit každý den jinak, věnovat se tomu, co je právě potřeba. Můžete se soustředit na zlepšení dýchání, plynulost a přesnost pohybu, získání síly, rychlé pohyby, můžete běhat, chodit na soutěže… Je spousta cest, jak se zlepšovat.

 

Abyste se mohli zlepšovat, potřebujete dobrého učitele, který dokáže odhadnout, co je pro vaše Tchaj-ťi důležité.

 

XianghuaJen k tomu ještě potřebujete jednu důležitou věc, a to mít dobrého učitele, který dokáže odhadnout, co je právě pro vaše Tchaj-ťi důležité.

Připouštím, že nalézt takového učitele může být problém. Avšak jedině dobrý učitel vás posouvá kupředu. Pokud se zlepšujete, pokračujete, je to dobré, pokud ne, najde pro vás jiný způsob, který bude účinný.

 

Takže když najdu dobrého učitele, mám vyhráno?

Ani dobrý učitel sám o sobě nestačí, důležité je také prostředí, ve kterém studujete. Samozřejmě, že vždycky to bude lepší třeba v Chenjiagou, kde cvičí všichni kolem. Prostředí je pro pochopení velmi důležité. Potřebujete postupovat ve třech krocích: více a déle cvičit, pak více přemýšlet a nakonec lépe chápat.

Třeba tady v Taiji Akademii cvičíte hezky, lépe než v jiných evropských zemích. Je to dáno tím, že je tady příznivé prostředí ke zlepšování, dobří učitelé a velká komunita lidí, kteří cvičí. Je to velká výhoda, protože nestačí, když si cvičíte sami. Potřebujete kolem sebe lidi, které můžete pozorovat a od kterých se můžete učit.

Samozřejmě je také dobré, když se díváte na kung-fu filmy nebo na videa, na kterých cvičí někdo jiný, můžete chodit na soutěže, nechat se inspirovat ostatními a přemýšlet, co je odlišné. I to vám přináší zlepšení.

 

Xiang Huo, děkuji za rozhovor
Alena Koutecká

Rozhovor byl pořízen v červnu 2016 při příležitosti návštěvy Mistra Zhu Tiancaie a jeho syna Zhu Xiang Huy v Taiji Akademii.