Císařský čaj Bílá pivoňka

0
8

Jemná květinová chuť na jazyku a stejně jemná vůně, která se linula vzduchem, nás provázely pátečním čajovým sezením. Proslavený čaj, který jsme ochutnali v improvizované čajovně malého sálu Taiji Akademie, se jmenuje „Bílá pivoňka“ (Bai Mu Dan/Paj Mu Tan). Jak říká název, patří do skupiny bílých čajů. A je také čajem císařským.

Pro tento vynikající, velmi ušlechtilý čaj, jsou typické drobné ochmýřené pupeny připomínající malé bílé kvítky. Tím dostává Bai Mu Dan hodně osobitý a originální vzhled.

 

Bílý čaj působí proti stresu a eliminuje škodlivé účinky záření z počítače.

 

Jeho sklizeň probíhá pouze po poměrně krátkou dobu na začátku jara a musí při ní být vhodné počasí. Samotné zpracování bílého čaje je velmi unikátní. Probíhá ve dvou částech. Nejdříve se lístky nechají zavadnout, pak se při nízké teplotě suší. Celý proces trvá poměrně dlouho. Bílé čaje mají mnoho raritních tříd a jejich nabídka je z tohoto důvodu velmi omezená.

Bílý čaj má vynikající zdravotní účinky. Působí jako výborný detoxikační prostředek, pomáhá při hubnutí a má dobré povzbuzující účinky. Pokud zažíváte stresové situace, jeho popíjení vás krásně uvolní. Při práci s počítačem zase jeho konzumace eliminuje negativní vlivy záření.

Štěpánka Zeithamlová